Özel Ağaçlandırma

Gerçek veya tüzel kişiler için özel alımları da yapılan ağaçlandırmalar özel ağaçlandırma adı verilmektedir. Belirli bir yasal dayanağı bulunmaktadır. 6831 sayılı orman kanununun 57, 63 ve ek 5 maddesinde kanunun dayanarak özel ağaçlandırma yönetmeliği resmi gazetede yayınlanmış bulunmaktadır. Sahalar ile ilgili kişiler tarafından yapılan bir işlemdir. Yabancı uyruklu olanlar Türk vatandaşlığı kanunu dışında kadar vatandaşlıklar bu bağlamda ağaçlandırma izni için herhangi bir isteme hakkına sahip değildir. Sizlere detaylı bir şekilde bilgi vererek bu işlemlerin nasıl yapılması gerektiği hakkında yardımcı olmaya çalışalım.

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA NASIL YAPILIR ?

Öncelikli olarak özel ağaçlandırma yapılacak yerleri bilmek gerekli belirli sahalarda adına da bu işlem yapılabilir. Orman toprağı ve bozuk orman alanları olan sahalarda kötü bir ağaçlandırma sahası olarak değerlendirilebilir. Buna bağlı olarak geliştirilebilir ve yapılabilir. Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan tüm arazilerde aynı zamanda da hazine arazilerinde bu işlemler gerçekleştirilebilir.

Yine ağaçlandırma yapmak isteyen tüzel kişi veya gerçek kişi kendi mülkiyet ve tasarrufunda bulunan alanlarda bu tip bir işlem yapabilmek için gerekli başvuruyu gerçekleştirebilir. Bunu yapabilecek olan sistem içerisinde dahil olanlar dernekler, vakıflar, belediyeler, şirketler, özel birlikler, kooperatifler, köy tüzel kişilikleri, kamu kurum ve kuruluşları olarak nitelendirilmektedir. Gerçek kişi ve tüzel kişiler tarafından yapılabilecek bir işlemdir.

Devlet tarafından orman niteliği taşımayan alanlarda da yani devlet orman olarak geçen yerlerde de arazi tahsis edilecek böyle bir işlem yapılması mümkündür. 500 dekar alanda istenilirse tabii ki bu isteğe bağlı olarak değişmesiyle birlikte ağaçlandırma işlemi gerçekleştirilebilir. Buna bağlı olarak ağaçlandırma işlemleri ağaçlandırma işlemi için uygun olan alanlar her yıl yılda bir defa tespit edilir. Orman Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi aracılığı ile yayınlanır. Verimli olan devlet ormanında kesinlikle böyle bir ağaçlandırma yapılmasına izin verilemez.

Ormanlık alanda işlem yapmak isteyenler müracaat olarak Orman İdaresi’ne başvurmaları gerekmektedir. Müracaat öncelikli olarak İşletme Müdürlüğü tarafından yapıldığı gibi bilgiler yer aldığı bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekir. Doğal, tarihi, arkeolojik, sit alanları, yabani hayatı geliştirme sahaları, milli parklar, belirli çevre koruma bölgesi olarak ilan edilmiş olanlar gibi yerlerde kesinlikle böyle bir ağaçlandırma izin verilmez. Sonraki aşamada kişi eğer direkt kendisi müracaat ettiyse bu konuda sıkıntı yaşaması ancak birden fazla kişinin müracaat etmesi halinde kura sonucu belirlenen kişi hak sahibi olur. 30 gün içerisinde bu İşlemlerin yapılması gerekir. Böyle de tarih ve saatte gerekli müracaatları hazırlanarak müracaatçılara yazılı olarak tebliğ edilmesi sağlanır. Buna göre de işlemler tamamlanmış olur.

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA İÇİN ÖNERİLER

Özel ağaçlandırma yapmak isteyenler için gerekli hukuki sürecin yönetilmesi önemlidir. Bunun için çevre danışmanlık firmasından bilgi almak daha sağlıklı olacaktır. Sürecin doğru şekilde takip edilmesi ve sunulması açısından önem taşıdığı yadsınamaz. Bütün bunları göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekir.

Orman İzinleri hizmetimiz hakkında detaylı bilgiye linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA HİZMETİ

Birizin Çevre Danışmanlık bünyesinde uzman ekibimiz tarafından Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında profesyonel bir şekilde sizlere hizmet vermekteyiz. Özel Ağaçlandırma başvurusu adımlarında ve ağaçlandırma adımlarında sizlere profesyonel destek sunmaktayız. Özel Ağaçlandırma hizmeti hakkında detaylar için yukarıda yazan telefon numaralarından ya da İLETİŞİM sayfasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği ve Özel Ağaçlandırma hakkında detaylı bilgi bu sayfada. Özel Ağaçlandırma Hizmeti Birizin Ormancılık LTD. ŞTİ.